KWIAT HIBISKUSA SUSZONY
Hibiskus to arcypiękny kwiat o prozdrowotnej sile. W naturze występuje w miejscach słonecznych i wilgotnych. Często uprawiany jako roślina dekoracyjna- jej kwiaty zdecydowanie cieszą oko. Zebrane w idealnym momencie- tuż po przekwitnięciu- i ususzone kwiaty nie straciły swojej intensywnej barwy, dzięki czemu przygotowany napar nabiera koloru głębokiej czerwieni. Ususzone kwiaty nie posiadają aromatu, ale dalej są pełne smaku. Napar z hibiskusa charakteryzuje się pyszną kwaskowością, można pić go z dodatkami np. odrobiną miodu, dodawać do ulubionej herbaty lub pić solo. Wyśmienity zarówno na ciepło, jak i na zimno w wersji letniej z kostkami lodu. Ze względu na swoje właściwości przeczyszczające polecany jest do picia nie częściej niż dwa razy dziennie. Kwiaty hibiskusa należy zalewać wrzątkiem i parzyć od 3 do 8 minut, w zależności od mocy naparu jaką chcemy uzyskać.
Hibiskus obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, działa przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz wzmacnia układ immunologiczny. Zawiera wit. C, wapń i sole mineralne. Przyspiesza metabolizm, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Posiada dużą ilość cennych antyoksydantów i polifenoli.